Körösfront Kft. 5650 Mezőberény, Petőfi S. u. 54. 66/ 421-720

 
 
 

Körösfront Szociális Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. bemutatása

A Körösfront Kft 1998. szeptemberében alakult. Két éven keresztül bútor és faipari termékek gyártásával foglalkozott. Tulajdonosai: Nelhübel Henriette és négy gyermeke. A Kft. ügyvezetője Nelhübel Henriette.

2000-ben profilváltást és szerkezeti átalakulást hajtottak végre. Az ősi mesterségek, a hagyományőrző, nagy kézimunka igényű termékek kezdenek eltűnni a magyar piacról. A házi szőttesek, a kézi faragású edények, vesszőből font termékek megint divatba jöttek. Készítésük nagy élő munka igényt és monotonitástűrő képességet igényel.

A rehabilitációs foglalkoztatás irányába láttak olyan lehetőséget és megoldást, amelyek ezeknek a termékeknek az előállítására megoldást jelent. E miatt erre a területre került át a cég profilja.

A fogyatékossággal és megváltozott képességgel élő emberek aránya magas Békés megyében és nincs megoldva foglalkoztatásuk. A kettő szükségletet ötvözte a kft új profiljának kialakításában.

A fogyatékossággal élő emberek kézügyessége, kitartása és kreativitása példa értékű, és ezekre a munkafolyamatokra betaníthatók. Teljesítményük az átlagosnál kevesebb fogyatékosságuk miatt, és csak védett munkahelyen tudnak dolgozni szociális munkások és terápiás szakemberek segítségével.

2001 novemberében kezdődött el a rehabilitációs foglalkoztatás. Ekkor kezdődött a munkafolyamatok betanítása, a megfelelő alkalmazottak megkeresése.

2002 első félévében átlagosan 30 fő, második félévben átlagosan 50 fő megváltozott képességű ember került alkalmazásban a Kft-nél. Két foglalkoztató műhelyben nyers és főzött vesszőből kosáripari termékeket, valamint csuhé termékeket készítenek. Valamint torontáli szövőszékeken rongyszőnyegeket szőnek.

A foglalkoztatásban szerzett tapasztalatok alapján a Kft kibővítette profilját egy 20 fős varrodával Telekgerendáson, valamint bérmunkával. A varrodai rész a tájegységre jellemző, kékfestő és fehér valamint nyersvászon alapanyagból népi kiegészítő varrodai termékeket gyárt. 2004-ben elérte az alkalmazottak száma a 100 főt.

2002 év végére kiépítette a népi kézműves termékek bizományosi értékesítési rendszerét a régióban (Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megye)
Elkészült a cég katalógusa és több bemutatón voltak termékeikkel.

2003 januárjában egy ajándékboltot nyitottak Mezőberény központjában, a belvárosban, amely mintaboltként is funkcionál.
2003 év második felében sikerült a szállítási feltételeket is megteremteni. A bizományosi boltokba megoldódott az áruk eljuttatása a Dél-Alföldi régió különböző városaiban elhelyezkedő boltokba, a két telephely között (Telekgerendás - Mezőberény) a félkész termékek és alapanyagok szállítását, valamint az áruknak és munkatársaknak a bemutatókra, városokba való eljutásának a feltételeit.

2004-ben megvásárlásra került az első saját telephely, Mezőberény, Liget tér 17 alatti telephely és elkezdődött az épület átalakítása védett foglalkoztatóvá.

2006 tavaszán pedig megvásárlásra került a belvárosba az irányítás célját szolgáló központi épület, amely felújítást követően a cég székhelye lett.

A népi kézműves gyártó tevékenységek mellett kft tulajdonosai és vezetői szociális szakmai irányító és tanácsadó munkát is végeznek szociális intézmények részére és kidolgoznak szakmai módszertani eszközöket és mutatókat, programokat is.

A Kft hosszú távú, stabil működésének feltétele az állami támogatással való működés és akkreditált foglalkoztatóként az új jogszabályoknak való megfelelés.
Ennek oka, hogy a magas élő munkát igénylő termékek elkészítése nagyon magas bérköltséggel jár, valamint a megváltozott képességű, fogyatékos emberek lassabban tudnak dolgozni, és ez oly módon megnöveli ezeknek a kézimunka termékeknek az árát, hogy azok fogyasztói ára olyan magas lesz, hogy a magyar piacon nem lehet eladni, ha nincs dotáció, támogatás.

A támogatási rendszer megteremti az ő juttatásaiknak a feltételeit. A kft profiljában koncentrálni tud a piaci elvárásokra, a megfelelő piacképes termékekre és minőségre, az innovációra.

2005-ben nyert EQUAL EU pályázatot a KFT, amely keretén belül a megváltozott képességű emberek új foglalkoztatási formái kerültek kidolgozásra. Új foglalkoztatási formaként beindult a lakossági szolgáltatás, amely a lakosság felé nyújt különböző szolgáltatásokat: karbantartói, építőipari, kertészeti, takarítói...
Ezekhez kapcsolódó képzések a BRMKK keretein belül 2006-ban megtörténtek. 15 fő ebben az akkreditált képzésben részesült és 13 fő sikeresen vizsgát tett.

A pályázat keretein belül új eszközök kerültek beszerzésre, amely az új foglalkoztatáshoz kapcsolódnak. Az építő brigád az év folyamán igen sok és szép épületet újított fel és alakított át. A kertészeti területen is hatalmas előrelépés történt.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Körösfront Kft egy speciális területen működő, dinamikusan fejlődő cég, amely a régió elmaradásának hátrányai és az ország gazdasági változásainak viharában 8 éve folyamatosan működik és nyereséges vállalkozás.

Erőteljes népi kézműves termékeinek reklámjaival és marketing politikájával valamint a termékek magas minőségével országosan ismerté vált.
A rehabilitációs foglalkoztatás végzésével több, mint 100 megváltozott képességű, többségében fogyatékos ember életét és azok családjainak életét segíti és ad értelmet és célt a hétköznapjaiknak és biztosítja számukra egy élhető élet feltételeit.

ajánlott felbontás: 800x600